Articole:

Alina Floroi: Să ne salvăm internetul

Dacă ar fi să facem o listă cu lucrurile care ne sunt absolut esențiale, probabil că internetul ar fi undeva în top 3. De altfel, se spune că, dacă vrei să cunoști cu adevărat pe cineva, pune-l la o conexiune înceată de internet și vezi cum reacționează.

Așa că o campanie care ne îndeamnă la Save the Internet este o chestiune de maximă seriozitate.

Una din marile probleme cu internetul e însă faptul că tehnologiile care ne permit accesul la pisicuțe drăguțe și la rețețele sociale pot fi greu de înțeles din punct de vedere tehnic de către cea mai mare parte a utilizatorilor. Astfel, există riscul ca aceaștia din urmă să nu știe că, imediat după colț, pentru libertatea internetului există un pericol iminent, legat de așa-numita „neutralitate”. Neutralitatea netului este principiul potrivit căruia furnizorii de servicii de Internet permit accesul tuturor formelor de conținut și tuturor aplicațiilor, indiferent de sursa lor, fără a favoriza dau, după caz, bloca, anumite produse sau pagini web. Cu alte cuvinte, neutralitatea garantează o circulație liberă a informațiilor și aplicațiilor.

Articolul integral aici.

Nic Sârbu: Despre antenele-sutien și neutralitatea netului

Nu știu cîți dintre voi au trăit anii pre-revoluție, nu știu cîți și-i amintesc. Dar o să o fac eu pentru voi. Aveam atît de multe chestii de văzut la TV încît, la Bacău, apăruseră niște antene speciale, li se spunea “sutiene” (arătau cam ca sutienele Madonnei), cu care se prindea televiziunea rusă mai bine. Televiziunea rusă! La fel era cam peste tot: în sud lumea se uita la bulgari, în banat la sîrbi, în Ardeal la unguri… De presa scrisă nici nu mai pomenesc. Cel mai interesant era Almanahul Cinema. Iar ca fan radio puteai să dai foarte ușor de belea, dacă vecinii se prindeau că asculți Europa Liberă sau Vocea Americii.

În afară de lipsurile de tot felul pe care mulți dintre noi le-au trăit direct, mai exista ceva. Mă rog, mai lipsea. Orice fel de informație, orice fel de entertainment din afară lipseau, practic, cu desăvîrșire. Țara era aproape total izolată, și poate de-aia ne aducem absolut toți aminte casetele video traduse de Irina Margareta Nistor, de-aia cumpărau părinții noștri toate ziarele de pe tarabă după Revoluție.

Ei, faceți un efort și imaginați-vă că, nu-știu-cum, situația de atunci s-ar aplica azi. Imaginați-vă o talpă pe gîtul Internetului, în așa fel încît totul s-ar mișca cel mult cu încetinitorul, iar traficul ar veni cu țîrîita. Lasă că orice fenomen precum Primăvara Arabă nu s-ar mai putea întîmpla. Dar n-ați mai avea acces la cele mai interesante filmulețe cu pisici care sparg pahare, iar asta n-ar trebui să vă lase deloc reci.

Articolul integral aici.

Darius-Cristian Jula: Salveaza internetul, sustine pastrarea neutralitatii!

La sfarsitul lunii august 2016 autoritatile Uniunii Europene vor decide daca furnizorii de servicii de internet vor fi nevoiti sa respecte, sau nu, neutralitatea internetului. Daca votul va fi in favoarea eliminarii neutralitatii, noi toti am putea avea de suferit. 

Stiti ce este pe scurt net neutrality? Este ceea ce avem noi toti acum: internet liber si neconditionat de reguli. Pentru ISP nu conteaza ca stai 10 ore pe Facebook, ca faci streaming video sau ca descarci orice de pe torente.

In ce sens nu conteaza? Ca nu te pot limita (legal) si nu iti pot cere mai multi bani pentru diferite servicii. Iar asta e unul din cele trei principii care trebuie discutate si, pe cat posibil, evitate.

Articolul integral aici.

Mădălina Muche: Libertatea pe Internet este în pericol! Apără şi tu neutralitatea internetului

Cum ţi s-ar părea să locuieşti într-o ţară în care să ai acces la Internet, dar să nu poţi accesa cu uşurinţă orice site, oriunde, oricând, oricum, pentru că furnizorul tău de servicii Internet ar deveni un portar între tine și serviciile și aplicațiile tale online?

Nu te-ar deranja să ştii că website-uri noi și alte inovații online nu ar fi la fel de rapide și la fel de accesibile ca cele ale jucătorilor mari deja existenți pe piață? S-ar putea ca noii veniți nici măcar să nu supraviețuiască suficient de mult pentru a deveni populari!

Trebuie să luptăm pentru NEUTRALITATEA INTERNETULUI, altminteri  Internetul ar fi mai lent! Studiile arată că dacă furnizorii de servicii de Internet ar avea voie să vândă avantaje competitive doar unor website-uri, ar avea un stimulent pentru a face restul Internetului mai lent pentru toți ceilalți. Chiar când pare că primești ceva ieftin, în realitate ai mai puține opțiuni și o limită de trafic mai mică pentru folosirea întregului Internetului.

Articolul integral aici.

Ionuț Bălan: Momentul în care Internetul nu va mai fi așa cum îl știai

Ți-ai pus vreodată problema că s-ar putea să ajungi în situația în care deși ai cumpărat un abonament de acces la Internet, el să nu îți permită să citești site-urile dorite, să vezi clipurile interesante de pe YouTube, să folosești Skype sau vreun alt serviciu de comunicare, sau mai rău, să nu îți mai dea voie să te joci online, să transferi fișiere?

Probabil că nu. Te-ai obișnuit ca aceste lucruri să fie normale, mai ales la noi, unde costul accesului la Internet cu viteză mare e unul excelent.

Ei bine, îți dau o veste nașpa: în teorie toate aceste lucruri pe care le considerăm normale, ar putea să dispară dacă nu suntem atenți și nu ne implicăm.

Poate că ți-a trecut pe la urechi termenul de neutralitatea internetului (NET NEUTRALITY) dar nu ai stat prea mult să te documentezi despre el pentru că nu te interesează. Însă acum e momentul să te intereseze și să studiezi ceva mai mult pentru că altfel s-ar putea să îți pară rău.

Articolul integral aici.

Marius Vasilescu: Neutralitatea Internetului din Europa este în pericol

Acum că am trecut prin Brexit şi văzut cât de dureros este să suporţi consecinţele unei decizii căreia nu i s-a dat destulă importanţă, haideţi să ne îndreptăm atenţia spre ceva ce poate fi la fel de înfricoşător. Discuţia despre neutralitatea internetului s-a mutat acum în Europa. BEREC (Organismul Autorităților Europene de Reglementare în Domeniul Comunicațiilor Electronice) a deschis o consultare publică pentru o lege ce urmează a fi impusă. Şi dacă BEREC o impune, sunt şanse foarte mari să o impună şi ANCOM în România.

Principiile net neutrality spun că tot traficul de pe internet ar trebui tratat în mod egal de către providerul de net, şi că acesta nu are voie să te taxeze sau să-ţi limiteze accesul către anumite site-uri/aplicaţii. Problema este că nu prea putem anticipa consecinţele dacă se schimbă legea actuală. Cea nouă este în general pro net neutrality însă există vreo trei scăpări care lasă o portiţă pentru ca ISP-urile să-şi facă de cap.

Articolul integral aici.

Ariel Constantinof: Internetul trebuie salvat?

Ti-a trecut vreodată prin cap un scenariu în care nu ai mai avea acces la un Internet liber, așa cum îl cunoaștem astăzi? Cum ar fi dacă nu ai mai putea intra pe site-urile preferate, iar providerul tău de Internet te-ar taxa suplimentar doar ca să poți intra liber pe YouTube sau să joci online League Of Legends?

Cum ar fi ca un omuleț, care stă într-un birou, să aleagă pentru tine pe ce site-uri să intri sau ce platformă să se încarce mai rapid? Internetul ar putea arăta altfel decât îl știm astăzi, asta dacă nu acționăm pentru a susține neutralitatea sa, cât timp dezbaterea publică e în toi.

OK, dar ce este acest net neutrality? Păi, neutralitatea Internetului este un principiu care garantează faptul că acest mediu funcționează liber, transportând date fără discriminare pe baza sursei, a destinației sau a tipului de date, mai exact fără intervenția ISP-urilor (Internet access providers) care ar putea favoriza anumite site-uri sau platforme din rațiuni pur comerciale.

Articolul integral aici.

Radu Dumitru: La nivel european se dezbate neutralitatea Internetului. Transmite autorităților părerea ta!

Eu susțin neutralitatea Internetului (net neutrality) dintr-un motiv mai degrabă egoist: nu vreau să plătesc în plus pentru Internet, pentru că invariabil la asta se va ajunge. Așa că, deși înțeleg motivația providerilor de net, o ignor folosind argumente de genul “nu mă interesează, ați pornit pe o cale, vreau să fie la fel în continuare”.

Net neutrality este un concept ce spune că tot traficul de Internet, indiferent de tipul său (de ceea ce faci pe net, adică), este considerat egal și că nu-i treaba ISP-ului ce faci tu pe net și n-ar trebui să poată limita sau taxa diferit anumite scenarii de utilizare. Providerii de net spun, în schimb, ceva de genul “păi stați un pic, de ce o persoană care face niște browsing și trimite câteva emailuri pe zi să plătească la fel de mult precum o persoană care stă toată ziua pe streaming video și torrente? A doua ar trebui să plătească mai mult, că folosește din greu infrastructura!”.

Dacă în SUA FCC-ul a tot adoptat măsuri ce cam garantează neutralitatea Internetului în viitorul apropiat și mediu, acum discuția s-a mutat în Europa. La nivelul Uniunii Europene, net neutrality este susținut, dar anumite scăpări din legi pot lăsa o portiță providerilor să modifice lucrurile, iar BEREC (Organismului Autorităților Europene de Reglementare în Domeniul Comunicațiilor Electronice) pregătește un ghid de implementare și interpretare a acestor ambiguități.

Articolul integral aici.

Victoria Giorgiana: Cât de important este Internetul pentru tine?

V-ați jucat vreodată pe PC/laptop și jocul a început să sacadeze? Ați pierdut vreodată un joc pentru că Internetul sau PC-ul nu mergea destul de bine? Ce a urmat? Rage Quit, nu? E și normal, ne-am învățat să avem acces rapid la informații și interacțiune fără pauze. Viteza Internetului este extrem de importantă, mai ales pentru noi românii, care ne lăudăm că avem printre cele mai rapide viteze de Internet din lume.

Imaginați-vă cât de îngrozitor ar fi dacă viteza Internetului ar fi stabilită în funcție de activitatea desfășurată sau în funcție de site-ul pe care îl vizitați. Să intri pe Facebook și totul să meargă perfect, iar când intri pe un blog sau pe 9Gag totul să meargă în reluare. Asta sigur o să genereze mulți nervi și multe tastaturi distruse.

Acum, principiul Net Neutrality garantează libertatea ta de a accesa și distribui online informația dorită. Neutralitatea Internetului este principiul conform căruia furnizorii de servicii de acces la Internet transportă date fără discriminare pe baza sursei, a destinației sau a tipului de date. Aceasta înseamnă că neutralitatea Internetului împiedică operatorii de telecomunicații de la a bloca sau a diminua calitatea conținutului, a aplicațiilor sau a serviciilor.

Articolul integral aici.